Giáo dục

Phân tích tác phẩm Cô hàng xén

Analiza dhe vlerësimi i veprës “Vajza e të mbjellave”

Analiza e Bariut të Thach Lam

Ajo është një nga veprat tipike të shkrimtarit Thach Lam. Vepra sillet rreth jetës së një mortikusi dhe tregut, si dhe jetës së një gjymtuesi të quajtur Tam nga i pamartuar në të martuar. Vepra është një psherëtimë për jetën punëtore të një plake. Më poshtë janë disa ese shembuj që analizojnë punën e Bariut të bukur dhe kuptimplotë për t’ju ndihmuar të kuptoni më mirë punën.

phan tich tac pham co hang

1. Analizë e veprës The Crop Girl

The crop girl është një histori e shkurtër nga Thach Lam, që rrotullohet rreth jetës së Tam – vajzës që shiti të korrat. Tam është mishërimi i bukurisë, i vuajtjeve të grave të vjetra vietnameze.

Në tregim, Tam është një vajzë që shet sende ushqimore, shpesh çon mallra në treg për t’i shitur. Ajo ka prindër, ka një vëlla më të vogël që studion. Autori e përshkruan Tamin si një vajzë të butë dhe bukuroshe, kur ajo mbante ngarkesën, ngacmohej nga shumë djem. Tashmë e bukur, edhe Tam është e bukur. Ajo e përdori punën e saj për të fituar para për t’u kujdesur për arsimimin dhe familjen e fëmijëve të saj pa u ankuar. Imazhi i një vajze të turpshme dhe të ngjashme për një mësuese të re është gjithashtu një pikë shumë e bukur e vajzës, kur është e turpshme, por është vajzë, ndaj nuk guxon të flasë.

Më në fund, përmes fjalëve të mblesërisë, ajo u martua me djalin që donte. Por ndoshta jeta është e kundërta, Tam martohet me një bashkëshort që e do, por jeta e saj e përhumbur dhe për të fituar jetesën ende duhet të vazhdojë. Dy vjet pas dasmës, ajo lindi djalin e saj të parë, por vetëm gjysmë muaji në izolim iu desh të çonte mallra në treg për t’i shitur. Jo vetëm që shqetësohej për shtëpinë e gjyshit, jeta në shtëpinë e gjyshes rëndoi rëndë edhe mbi supet e holla të Tamit. Ajo ende fiton para për t’u kujdesur për arsimimin e vëllait të saj të vogël dhe përpiqet të plotësojë kërkesat që vëllai i tij i vogël të jetë i lumtur dhe i barabartë me miqtë.

Duket se e gjithë jeta e Tamit nuk ka shijuar një moment të lumtur. Edhe pse kishte një burrë të mirë, kishte shumë pyetje, por jeta e Tamit nuk ishte ende e kënaqshme për shkak të prejardhjes familjare të të shoqit. Ajo ende duhet të shkojë herët në shtëpi për të punuar, e zënë duke u kujdesur për burrin e saj, fëmijët dhe më pas duke u kujdesur për vëllain e saj të vogël që shkon në shkollë. Kjo është arsyeja pse Tam admiron Lien – një mik i shitjes në të kaluarën, por tani është martuar me një burrë të pasur. Lien jetoi më i pasur, duke ruajtur ende bukurinë e një gruaje të re, ndërsa Tam jo. Për shkak të vështirësive në jetë, ajo është plakur dhe e lodhur. Por ky është imazhi i plakave të Vietnamit – gra që nuk kanë jetuar kurrë për veten e tyre.

Me situata jashtëzakonisht unike dhe stil përshkrues të të shkruarit, Thach Lam u ka treguar lexuesve imazhin e një dyqanxhiu të bukur dhe punëtor. Sidoqoftë, fati ishte i padrejtë dhe nuk i solli lumturinë. Por kjo është jeta reale e Vietnamit të vjetër.

2. Analiza e karakterit të shitësit

“Tregu i rrethit një muaj e gjashtë seanca

Njihuni me Chau, Tran, një zuskë e martuar.”

Me siguri të gjithëve na është njohur poezia e mësipërme që përshkruan dyqanxhiun. Në të vërtetë, imazhi i një shitësi ushqimor me një barrë kërcitëse që endet nëpër panaire nuk është një imazh i çuditshëm në faqet e shkrimeve për gratë vietnameze. Duke ardhur te shkrimtari Thach Lam – një shkrimtar romantik në vitet para Revolucionit të Gushtit, imazhi i një gruaje tradicionale fshatare është bërë tipike. Artisti gjithmonë e çmon dhe e çmon këtë imazh. Thach Lam shkruan për gratë me gjithë zemër, duke i lavdëruar ato me fjalët më të thjeshta, nga natyra lirike e Thach Lamit. Veprat e tij shfaqen në sytë e lexuesve të thjeshta, fshatare, të bukura në një mënyrë të qartë si sakrifica e heshtur e vajzave, si “crop girl” në vepër. Në mënyrë që bukuria e lashtë të shkëlqejë në portretin e një gruaje të zellshme, punëtore, Thach Lam ka pikturuar në zemrat tona pika të qarta dhe të ngrohta dielli për të larguar realitetin melankolik të një shoqërie gjysmë koloniale, të kalbur, të padrejtë.

Në prozën vietnameze, ka tre njerëz të shquar në mesin e pak njerëzve të shquar në gjysmën e parë të shekullit të njëzetë. Ky është Vu Trong Phung – duke bërtitur, me dhimbje në secilën nga veprat e tij. Nguyen Tuan tregon talentin dhe elegancën e tij në çdo faqe. Dhe i fundit, që është Thach Lam – një shkrimtar delikat, i kursyer, i butë si tranzicioni i shpirtit të pastër dhe të thjeshtë vietnamez në secilën fjalë të tij. Karriera e shkrimtarit të Thach Lam mbulon shumë zhanre. Por me tregimet në episodet “Era e parë e ftohtë” (1937), “Dielli në kopsht” (1938), .. është më i suksesshmi. Ajo tregon më qartë karakteristikat e stilit letrar Thach Lam. Dhe që të bën përshtypje në mendjen e lexuesit është tregimi i shkurtër “Vajza e të mbjellave”. Aty mund të shohim lehtësisht jetë të thjeshta dhe paqësore, të paraqitura me një stil të thellë lirik.

Historia e shkurtër sillet rreth jetës së një shitësi të quajtur Tam. Ajo fiton para për të mbajtur familjen e saj duke mbajtur mallra për t’i shitur në treg. Ngarkesa e saj përfshin gjilpëra, fije, krehër.. Pikërisht nga puna dhe qëllimi për të siguruar jetesën për familjen e saj, sharleta duket të jetë një grua e zellshme, tolerante, punëtore që e do familjen e saj. Kjo na kujton imazhin e “trupit të lejlekut” në këngën popullore:

“Lejleku noton buzë lumit

Mban oriz për të ushqyer burrin e saj, duke qarë me hidhërim”

Personazhi i zonjës Tam është hija e këngëve popullore, apo është e vërtetë që akti i të bërit gjëra ka qenë bukuria tradicionale e grave vietnameze për breza. “Zonja Tam ishte më pak e lodhur kur pa pemën e banjave dhe dyqanin e tullave të ekspozuar në mjegull. Në të njëjtën kohë, radha e bambuve në krye të fshatit u afrua, degët e bambusë tundeshin nga era dhe dëgjuan shushurimën. e gjetheve dhe e tingujve. kërcitja e trungut të bambusë Ajo ishte pothuajse në shtëpi, frika ende mbetej në mendjen e saj ndërsa kalonte fushën e hapur, e zhveshur nga kashta në erën e thurrur të thurrur.” Që në rreshtat e parë, autori ishte në gjendje t’u tregonte lexuesve artin e tij jashtëzakonisht delikat të tregimeve të shkurtra. Van Thach Lam është i mirë në atë që komploti është shpesh i thjeshtë dhe peizazhi natyror nuk është një sfond jashtë historisë si shtesat lirike, por është e butë dhe delikate të marrësh pjesë në ndjenja të vogla dhe të mëdha me gjendjen njerëzore. . Pjesëmarrja ishte aq e lehtë sa ndonjëherë imagjinoja të lexoja shkrimet e Paupovsky. Dyqani që mbante mallrat u kthye nga tregu i pasdites kur rruga e fshatit u mbulua nga mjegulla e përzier me zhurmën e gjetheve të bambusë që kërcasin dhe kërcellin e kërcellit të bambusë, pranë portave të vjetra të tullave me myshk. Rrugicat e errëta janë me gunga për shkak të këmbëve të buallit. Era e rosës në pellg. Era e njohur dhe e lagësht e kashtës. Më pas herët në mëngjes, e njëjta zonja Tam përsëri i çoi mallrat në treg kur vesa e bardhë ishte ende plot rrugica. Pastaj një ditë, zonjusha Tam shkoi të martohej me një mësues të varfër nga fshati fqinj, Bai. Barra e të korrave duket se është më e rëndë sepse familja e burrit të saj duhet të kujdeset ende për paratë që vëllai i tij më i vogël të studiojë në provincë. Jeta e një gjymtuesi është si një pëlhurë e trashë e thurur nga mjegulla e mëngjesit në letërsinë Thach Lam.

Tregtarja e quajtur Tam është një bukuroshe e famshme që vihet re nga shumë njerëz, ajo është gjithashtu e famshme në të gjithë rajonin deri në atë masë saqë “djemtë vazhdojnë të rrinë aty ku ajo ulet dhe tallen me të”. “Por ajo nuk e vuri re: Tam ndjehej e qëndrueshme në vlerën dhe fisnikërinë e saj.” Thach Lam ka përshkruar jetën e mjerueshme dhe poshtëruese të një gruaje në mes të një shoqërie të padrejtë dhe të kotë, por ajo nuk harroi t’i shmangej penës për të zbuluar shpirtin fisnik të asaj gruaje.

“Ajo është kujdesur për të rritur një familje të tërë, përveç nëse është një vajzë e keqe, kushdo në pozicionin e saj duhet të punojë shumë për të bërë biznes të tillë. Puna, për Tamin, është një rregull i zakonshëm i njerëzve. Ajo sheh përreth. Gratë që punojnë shumë për të mbajtur burrat dhe fëmijët e tyre. Tam nuk mendon kurrë për veten, për jetën e saj.” Këtu mund të shohim se zonja Tam është përgjegjëse për familjen e burrit të saj. Duke luftuar me barrën e rëndë të prerjes mbi supet e tij, por kurrë nuk u ankua për vështirësitë. “Tam nuk ka pasur kurrë mendime për veten, për jetën e saj.” Me një barrë të vogël të korrjes, Tam shpëtoi prej andej për të mbajtur të gjithë familjen. Paratë e pakta që fiton i përdor gjithmonë për t’u kujdesur për motrën, familjen e të shoqit, fëmijët dhe prindërit e saj. Që po “pagoj taksën e burrit, në përvjetorin e Vitit të Ri, duhet të qepësh për Bai: Këmisha e re me rrogë që bleu në ditën e dasmës, ka filluar të bëhet e argjendtë dhe e grisur”, që është “Lani ka shkuar në një shkollë provinciale. , kostoja është e shtrenjtë. keq e më keq”, që kur lindi Tam, barra mbi supet e saj “u përkul dhe rënkoi”. Imazhi i njohur i “shtyllës së shpatullës së përkulur nga fuqia, e shtrënguar në shpatullën e vogël në ritmin e hapave”. Një imazh kaq i dhimbshëm, barra mbi ato shpatulla të holla dhe të holla nuk është vetëm një shtyllë, është përgjegjësi, përgjegjësi e motrës të kujdeset për të rinjtë e saj, është përgjegjësi e gruas ndaj familjes së burrit të familjes dhe një nënë me fëmijë të vegjël. Ajo zgjodhi të harrojë veten, të sakrifikojë interesat e saj dhe të jetojë gjithmonë për të tjerët, jo për veten e saj. Është një sakrificë e heshtur, por shumë e shenjtë e personazhit.

“Në tregun Bang, Lien u ul pranë saj duke u mburrur me gëzim:

– – Hej Tam, sapo bleva këtë gjë të bukur.

Lien i jep një palë vathë ari që ajo i dërgoi së fundmi për të goditur provincën. Tam e mori dhe e shikoi në dorë. Sytë e saj u ndezën, Tam mendoi për bisedat me Lien kur ajo ishte e pamartuar. Dy motrat diskutuan rreth bizhuterive dhe vathët ishin dëshira kryesore e dy vajzave fshatare. Të dy personat e përmendën edhe në mëngjes dhe së bashku caktuan një takim për të kursyer për të blerë një palë për të veshur Tet.

– – Kjo është aq e bukur. Sa keni blerë?

Ajo e trullosur ia ktheu Lien-it, duke parë në heshtje shoqen e saj të mbërthyer në vesh. Tam mendoi se nuk do ta kishte më kurrë atë. Si mund të kursejë kaq shumë para dhe nëse i ka ato para, duhet të shpenzojë akoma për punët e shtëpisë, ose t’ua dërgojë vëllezërve të saj.”

Herën e parë që Tam u pikëllua për fatin e saj, kur mendoi për Lien – shoqja e saj e vjetër që shkonte në treg me të tani ishte e pasur dhe e pasur: “Tani motrave të vjetra nuk u ka mbetur me kë të ndajnë dhimbjet e tyre. e vështirë. për të”, por ishte vetëm kalimtare, sepse barra e orizit dhe e parave mbi supet e saj ishte ende atje.

Ky treg shitet më pak, pastaj shkoni në një treg tjetër, barra e gërshërëve lëkundet në ritmin e këmbëve dhe supet e holla bëhen gjithnjë e më të holla. Ditë pas dite me zell, duke u larguar kur ishte ende acar dhe ftohtë, duke u larguar në muzg, era po frynte dhe binte shi, jeta e Tamit vazhdoi në heshtje.

Në fund të punës, pasi i dha njëzet argjenda – paratë për t’i marrë mbiemrin e burrit vëllait të saj, Tam u kthye në shtëpi e pikëlluar dhe e frikësuar, “a përkuli kokën shpejt në errësirë”. Kjo përfaqëson frikën dhe hutimin e një fëmije që endet përgjithmonë në varfëri, i paaftë për të gjetur një rrugëdalje për nesër. Varfëria e Tamit shoqërohet me shqetësimin e mos përkujdesjes së dy familjeve, atërore dhe amtare. Duc i sakrifikuar me Tamin si një instinkt i formuar nga mishi dhe gjaku, ajo e pranoi atë si një fakt të qartë sepse “ajo nuk është e vetme: në ato mure të gjelbërta bambuje, shumë njerëz si ajo duhet gjithashtu të punojnë shumë dhe të mundohen për të fituar para. për të mbështetur burrin, fëmijët dhe fëmijët e saj”.

Në Thach Lam, ka një ndërhyrje shumë tipike midis realizmit dhe romancës. Edhe pse transportonte mallra në treg gjatë gjithë ditës, por Tam mund të lërë mënjanë vështirësitë për të dëgjuar zhurmën e kufomave që shkelin gjethet e thata, nuhatjen e rosës në pellg dhe erën e lagështirës që sjell lagështinë. Ose edhe në tregun e zhurmshëm, Tam është ende mjaft i relaksuar për të ndjerë “ajri i freskët dhe i pastër i mëngjesit e bën lëkurën rozë dhe e bën gjakun të rrjedhë fuqishëm”. Aroma, ngjyra dhe shija e fshatit të qetë dhe të kthjellët ndihen përmes personazhit kryesor, i cili pakëson pjesërisht ashpërsinë e jetës dhe sjell në faqe një poezi poetike dhe qetësuese.

Duke lexuar Thach Lam, mund të shihni se zonja Tam dhe personazhet e tjera femra në letërsinë e Thach Lam shpesh kanë fate fatkeqe. Por mbi të gjitha, ata gjithmonë përpiqen të ruajnë cilësitë fisnike të shpirtit të tyre, gjithmonë kujdesen dhe sakrifikojnë për të tjerët, por rrallë mendojnë për veten e tyre. Kjo është bukuria tradicionale e grave vietnameze. Jo vetëm kaq, por edhe Thach Lam ka një kuptim të thellë të jetës së brendshme të personazhit, ai u fut në qoshet dhe të çarat e shpirtit njerëzor, duke dëgjuar jehonat e brendshme për të simpatizuar gjendjen e gruas me gjithë fuqinë e tij.shpirt delikat, i ndjeshëm . Kjo pohon se shkrimtari simpatizon, ndan dhe i do gratë që janë të vogla dhe të dobëta në shoqëri.

Ju lutemi referojuni informacioneve të tjera të dobishme në grupin e klasës 11 në seksionin Mësimi në Nguvan.edu.vn.

Qua bài trên Phân tích tác phẩm Cô hàng xén đã giải đáp được vấn đề bạn cần tìm kiếm hay không? Nếu chưa bạn hãy bình luận góp ý về Phân tích tác phẩm Cô hàng xén ở phía dưới để TRƯỜNG TRUNG HỌC PHỔ THÔNG LƯƠNG VĂN CAN thay đổi và cải thiện chất lượng bài viết ngày càng tốt hơn. Chúng tôi cảm ơn bạn đã ghé qua Website: thpt-luongvancan.edu.vn của TRƯỜNG TRUNG HỌC PHỔ THÔNG LƯƠNG VĂN CAN.
Danh Mục: Lớp 11

nguvan

Cô giáo Lê Thị Thanh Loan tốt nghiệp trường Đại học Sư phạm Hà Nội. Hiện nay, Cô đang giảng dạy bộ môn Văn Học tại Đại học Sư phạm Hà Nội
Back to top button